Mi a jó hír a prosztatádnak?

0
1769

A prosztata egy dió alakú mirigy, ami ondófolyadékot termel egy férfi ejakulátumában. A mirigy általában a férfi 40-es éveiben kezd megnagyobbodni, ahogy a sima izmok és a béléssejtek szaporodnak. Mivel a mirigy fokozatosan növekszik a méret, közel fele a férfiak alakul ki közepes vagy súlyos tünetei az alsó húgyúti a nyolcadik évtizede az élet.

Ezek a tünetek közé tartozhatnak a hezitálás elkezdése, gyenge áramlás; a húgyhólyag hiányos kiürítése, ami vizeletretenciót eredményez; gyakori vizelési kényszer, és néhány, sürgősség, amely inkontinenciát okozhat, különösen, ha nincs azonnali hozzáférés a fürdőszobába. Az eredmény gyakran komoly csökkenést életminőség, például, amikor az ember, hogy egy hirtelen rohanás a mosdóba közepén egy találkozó, golf játék, koncert vagy előadás, amely talán tartott tovább, mint várható. A sürgős vizelés teszi egyre beragadt a forgalom, vagy egy elakadt metró autó egyre stresszesebb.

Mik a tünetek, ha van egy prosztata

Néhány ember, akik felébrednek néhány óránként, hogy használja a fürdőszobát, miközben megpróbálja nem zavarja az ágy partner (ha van egy), egy hat órás alvás lenne tekinthető áldás. Az afro-amerikai férfiak körében nagyobb az előfordulás. A keményítőkben és a húsban magas étrendek összefüggésbe hozhatók a BPH előrehaladásával, míg a zöldségekben gazdag étrend kevésbé súlyos tünetekkel jár.

A jó hír az, hogy most már elég sok módja van, hogy enyhítse a tüneteket a B. P. H. rövid műtét, hogy távolítsa el részben vagy egészben a prosztata, ami okozhat más problémák, beleértve a merevedési zavar. Mégis, az első megközelítés, hogy enyhítse a tüneteket a B. P. H., és talán még megakadályozza, vagy lassítja a progresszió a prosztata bővítés, összpontosít életmód változások.

Ezek közé tartozik a túlsúly csökkentése, a folyadékbevitel minimalizálása a nap végén, a rendszeres fizikai aktivitás, a dohányzás és az alkoholfogyasztás elkerülése, a koffein és a fűszerezett élelmiszerek fogyasztása, valamint a székrekedés. Szintén hasznos a férfiak (és a nők), akik nehezen ürítik ki a húgyhólyag, és hamarosan vissza kell térniük a fürdőszobába, a technika az úgynevezett kettős-voiding. A vizelés után várjon 20-30 másodpercet, majd próbálja újra. A férfiak nagyobb sikerrel ürítik ki a hólyagjaikat, ha a WC-n ülnek, és előre hajlanak, ahelyett, hogy állnának.

A hagyományos” gold standard ” jogorvoslat a B. P. H. ismert TURP, transurethral resectio a prosztata, magában foglalja behelyezése egy hatókör a péniszen keresztül, valamint vágás a felesleges prosztata szövet, hogy csökkentse a nyomást a húgycső. A kevésbé invazív változata TURP kevesebb szövődmények, a bipoláris áram használják, hogy rem ki a prosztata. Egy másik minimálisan invazív technika, az úgynevezett HoLEP, használ lézeres besugárzás, hogy távolítsa el a felesleges szövet.

Mi a legjobb kezelés ez

Szakértők azt mondják, hogy agresszív sebészeti kezelés, mint a TURP most kell kezelni a megnagyobbodott prosztata csak bizonyos körülmények között. Ezek közé tartozhat a nem megfelelő vesefunkció, visszatérő húgyúti fertőzések, húgyhólyag kövek, vér a vizeletben, vagy a beteg nem hajlandó bevenni a napi gyógyszert, vagy nem kap enyhülést a gyógyszerek.

A jelenleg előnyben részesített kezelések között számos gyógyszerkategória szerepel, köztük az alfa-blokkolók, mint a Flomax, az 5ARIs, mint a finesterid és a PDE5 gátlók, mint a tadalafil. Van egy alfa-blokkoló és egy 5ARI kombinációja is, ami állítólag jobban működik, mint bármelyikük egyedül. Bár a műtét szexuális mellékhatásai általában tartósak, ha ezeket a hatásokat gyógyszeres kezelés okozza, visszafordíthatók a gyógyszer abbahagyásával, és talán egy másikra való áttéréssel.

Jelenleg is vannak minimálisan invazív technikák a prosztata megnagyobbodása által a húgycsőre gyakorolt nyomás csökkentésére. Ezt általában egy urológus rendelőjében végzik, mint egy járóbeteg eljárás helyi érzéstelenítés, és azt feltételezik, hogy azonnali tüneti enyhülést eredményez, minimális a szexuális mellékhatások kockázata. A mellékhatások kockázata, beleértve a Szexuális teljesítménnyel összefüggőket is, alacsonyról számoltak be.

Mindig forduljon orvoshoz

Ha ezek közül az egyiket fontolgatja, jó ötlet lenne beszélni egy vagy több emberrel, akiknek megvolt az eljárás. Megnagyobbodása a prosztata – egy kis, dió méretű szerv található a húgyhólyag alatt, közel a végbél, vagy a hátsó folyosón, a férfiak-egy gyakori állapot. A prosztata körülveszi a csövet – úgynevezett húgycső -, amely a vizeletet a húgyhólyag ki a pénisz.

A prosztata nő, ahogy a férfiak öregednek, és körülbelül 50 éves kortól a megnagyobbodott prosztata nyomást gyakorolhat a húgycső és a húgyhólyag alapjára. A prosztata megnövekedett nyomása megnehezíti a vizeletnek a húgycsövön való áthaladását vizelés közben.

A megnagyobbodott prosztata általában nem életveszélyes, de a problémás tünetek jelentősen befolyásolja a férfiak élvezetét az élet. Bár ezek a tünetek általában a prosztata megnagyobbodása miatt vannak, azokat más súlyos állapotok is okozhatják (mint például a prosztata vagy a húgyhólyag rák). Ezért a férfiaknak mindig orvoshoz kell fordulniuk, ha változást észlelnek a vizeletürítés módjában, vagy milyen gyakran.

A prosztata megnagyobbodás okai még nem teljesen érthető, de úgy gondolják, hogy kapcsolatban áll a férfi nemi hormon (tesztoszteron), amely szabályozza a prosztata növekedését. A prosztata kezdetben elég kicsi, de ahogy a férfiak öregszenek, a tesztoszteron táplálja a prosztatát, és egyre nagyobb lesz.